Elektrikli araç rehberi: Fiyatı, menzili, performansı…

Elektrikli bir araç satın almayı düşünüyorsunuz ama aklınızda bazı soru işaretleri var. Elektrikli araç fiyatları, elektrikli araç şarjı ne kadar gider, elektrikli otomobilin performansı, menzili, batarya ömrü benzeri sorulara cevap arıyorsanız okumaya başlayabilirsiniz.

Yaşadığımız dünyada artık çok daha fazla elektrikli otomobil var. Elekltrikli araç piyasasında 40’tan fazla benzersiz model şu anda satışta ve daha fazlası da yakında bunlara eklenecek.

Benzin, dizel ya da LPG ile çalışan bir araba ile karşılaştırıldığında; elektrikli aracın yeniden şarj etmeye ihtiyaç duymadan önce ne kadar uzağa gidebileceğini yani menzili, ayrıca dolu bataryanın ne kadar süre dayanacağını düşünmeniz gerekir. Bunların yanı sıra elektrikli aracın şarj etme bedelinin hesaplanması da önemli bir ayrıntıdır.  Tüm elektrikli araçlar şarj yetenekleri açısından eşit değildir.

Hyundai IONIQ 5

Ailenizle rahatça kullanabileceğiniz güzel bir elektrikli araç mı arıyorsunuz? Karşınızda Hyundai IONIQ 5!

2023 model IONIQ 5’in kompakt SUV dış yüzeyinin küçük görünmesine aldanmayın, içeride göründüğünden çok daha fazla alan bulunuyor. Elektrikli araçlarda, gazla çalışan arabalarda bulunan ve çok yer kaplayan bileşenler olmadığından daha fazla kullanım alanı bulunuyor. Araç içindeki saklama alanları kendisine hayran bırakacak şekilde tasarlanan IONIQ 5 bagaj kapasitesi ile de memnuniyet verici olarak görülüyor.

Çocuklu aileler için arka koltuklar oldukça verimli şekilde kullanma imkânı sunuyor. IONIQ 5’in arka koltuğunda, uzun bacak mesafesi ve kolay bağlantı sağlayan basit mandal bağlantı noktaları sayesinde iki çocuk koltuğunu kolayca kullanabilirsiniz.

IONIQ 5, maksimum 354-487 km menzile (konfigürasyona bağlı olarak) ve hızlı şarja sahip, yolculuğa layık bir elektrikli araçtır. Rakiplerine göre hızlı şarj açısından öne çıkmaktadır.

IONIQ 5, bazı elektrikli araçlara göre sürüş keyfi bakımından rahatlık sunmaktadır. Rahat ve sakin bir sürüşle iyi derecede güzel bir his sunan IONIQ 5, aynı zamanda oldukça hızlıdır.

IONIQ 5, 2023 yılının en iyi elektrikli araçları arasında gösterilmektedir. Özellikle çocuklu aileler için tercih edilebilir bir araçtır.

Kia Niro

Ev ile iş arasında kullanmak için tavsiye edilebilecek bir elektrikli araç Kia Niro. Önden çekişli, dört kapılı kompakt hatchback olarak tasarlanan Niro, Kia’nın yeni tasarımında biraz büyüdü ve eğlenceli, sıra dışı bir stil ve daha dinamik bir iç mekân kazandı.

Kia Niro elektriklinin nispeten düşük başlangıç ​​fiyatı, onu akıllıca bir seçim haline getiriyor. Tahmini maksimum 407 km menzile sahip olan Kia Niro, her gece evde şarja takma derdinden sizi kurtarabilir. Kia Niro elektrikli araç, seviye 2 şarj ekipmanı sayesinde yaklaşık yedi saat içinde boştan tam doluya kadar şarj edilebiliyor.

Kia Niro 150 kW’lık elektrik motoru ile şehir içinde hızlı tepki vererek 201 beygir gücü üretebiliyor. Ayrıca, hatchback gövdesi ile park etmesi kolay olan Niro, iç hacim bakımından hatırı sayılır bagaj ve yolcu alanı barındırıyor.

Chevrolet Bolt

Son zamanlarda piyasaya çıkan elektrikli araçların çoğu, nispeten pahalı. Rakipleri ile karşılaştırıldığında Chevrolet Bolt elektrikli hatchback, daha düşük bir fiyattan bulunabiliyor. Makul bir menzile sahip tamamen elektrikli bir araç arayanlar için tavsiye edilebilir.

Chevrolet Bolt elektrikli aracın standart özellikleri arasında 10,2 inç dokunmatik ekranlı multimedya sistemi, kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto akıllı telefon bağlantısı, otomatik klima, otomatik acil frenleme ve şeritten ayrılma direksiyon asistanı yer alıyor.

Tam şarjla 416 km’lik tahmini sürüş menzili ile Bolt, günlük ihtiyaçların çoğunu karşılamaya yetecek durumda. Elektrikli Bolt ayrıca 11,5 kW’lık yerleşik bir şarj cihazına sahiptir ve bunu iyi genel verimliliğiyle birleştirdiğinizde, bu şarj hızını destekleyen Seviye 2 evde şarj kurulumuna bağlandığınızda menzili hızlı bir şekilde yenileyebilirsiniz.

Elektrikli arabalar nasıl çalışır?

Elektrikli arabalar veya elektrikli araçlar tamamen elektriklidir ve güçleri için pillere güvenirler. Elektrik araçlar bir rotor vasıtasıyla hareket eder. Elektrik motorunun içinde yer alan ve dönerek hareket halinde olan rotor adlı parça sayesinde elektrikli araç çalışır. Rotor döndükçe elektrik akımı iletilir, elektrik enerjisi hareket enerjisine dönüşür.

Elektrikli arabalar benzinle çalışan arabalardan daha mı verimli?

Teknik olarak, elektrik motorları benzinli veya dizel motorlardan daha verimlidir ve kilometre başına daha ucuz çalışma sağlayabilir. Ancak bu, yaşadığınız yerdeki elektrik ve benzinin (veya dizelin) maliyetine bağlıdır. Elektrikli araçlar çevre dostu oldukları için tercih edilebilecek bir teknolojidir. Çünkü operasyonlarına bağlı yerelleştirilmiş emisyonları yoktur; temiz, yenilenebilir enerjiyle çalıştırılabilirler ve yenilenemeyen kaynaklardan gelen güçle doldurulduklarında bile kilometre başına daha az karbon salınımı yaparlar.

Soğuk sıcaklıklar elektrikli arabaları nasıl etkiler?

Soğuk, markası veya modeli ne olursa olsun elektrikli araçlar için olumsuz etkilere neden olur. Batarya paketi soğudukça menzil düşebilir ve araç, içini elektrikle ısıtmak için menzilden daha fazla fedakârlık edebilir. Elektrikli araçlar, soğuk nedeniyle menzillerinin %40’ından fazlasını kaybedebilir. Isıtmalı koltuklar ve araç içini ısıtma işlemi arabanın fişi takılıyken yapılırsa durumu biraz kurtarsa da istediğiniz menzili hesaplarken soğuğun etkilerini de dikkate almalısınız.

Elektrikli bir arabanın şarj edilmesi ne kadar sürer?

Elektrikli araba almayı düşünürken bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri de şarjın ne kadar yeteceğidir. Bu sorunun cevabı duruma göre değişir. Bir elektrikli aracın şarj edilmesi, birçok değişken nedeniyle 20 dakikadan 40 saate kadar veya daha fazla sürebilir. Aracın şarj yetenekleri, pil kapasitesi, şarj ekipmanı yetenekleri, ortam sıcaklığı ve daha fazlası buna etki edebilir. Standart 120 voltluk ev prizinizi kullanan Seviye 1 şarj kurulumuyla, tam şarj için 40 saatten fazla süre görülebilir.

Leave a Comment

Önemli bilgiler

Hayata dair önemli bilgileri, uzmanların paylaşımları ile öğrenin.

uzmanbilgisi.com‘da yayımlanan içeriklerin, kaynak gösterilmeden ve içeriğe link verilmeden alınması ve başka bir mecrada paylaşılması yasaktır.

Sosyal medya